Slik skaper du et moderne og smart hjem med LED-belysning

Det er ikke ofte det oppstår fullstendige teknologiskifter i en produktkategori, men utviklingen av LED-lys har uten tvil ført til en liten revolusjon når det gjelder belysning. Overgangen fra glødepærer til LED-lyskilder kan sammenlignes med overgangen fra gasslamper til glødepærer, og med moderne LED kan du skape helt nye belysningsløsninger i hjemmet ditt.

Kompakte og strømgjerrige lyskilder

Lavere strømforbruk var et av de første argumentene for overgang til LED-lys, og i dag er det ikke mange som har de gamle energikrevende glødepærene igjen i vanlige armaturer. En LED-lyskilde bruker helt enkelt betydelig mindre strøm enn andre lyskilder med tilsvarende lysstyrke. Det kan faktisk ha mye å si hvis man skifter ut alle lamper og lyskilder i en hel bolig til LED

I tillegg er LED-lyskilder per definisjon mer kompakte enn glødepærer. For så vidt er mange LED-lyskilder konstruert slik at de passer i en eksisterende sokkel, men det skyldes ikke fysiske begrensinger i LED-teknologien. Vi vil selvfølgelig fortsatt leve med LED i klassiske E27- og E14-formater en stund fremover, men egentlig er det en rest fra gammelt av.

Lysstyrke og lystemperatur kan styres smart

Overgangen til LED har også åpnet for å lage virkelig smarte hjem, med intelligente LED-lyskilder som kan fjernstyres og automatiseres. Det var selvfølgelig mulig å fjernstyre også eldre glødepærer, men det er først med LED som det har latt seg gjøre å integrere styringsfunksjonen direkte i en lyskilde på en fornuftig måte.

Dessuten er det enkelt å lage LED-lyskilder med en rekke ulike lysstyrker og fargetemperaturer. Det finnes mange ulike produkter med forskjellige faste verdier, men også LED-pærer som kan styre og tilpasses etter ønske. Det kan være gull verdt hvis du for eksempel ønsker smart belysning som kan tilpasses etter både tid på døgnet og aktivitet. For eksempel kan pærene automatisk dimmes opp når solen går ned, samtidig som fargetemperaturen kan tilpasses aktiviteten i rommet.